czwartek, 27 stycznia 2011

Ciastka z muesli

"Kolejny dowód na to, iż bez jajek, mleka i masła można wyczarować naprawdę pyszne, zdrowe i wyjątkowe ciastka, które z powodzeniem mogą zastąpić jeden posiłek, np. drugie śniadanie. Idealne do podjadania w pracy czy do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciastka są wilgotne i dość ciężkie, ale nie zakalcowate i mają chrupiący spód.”





 






Składniki na około 10 większych ciastek:

- 3 łyżki cukru
- pół szklanki gorącej wody
- pół łyżeczki sody
- łyżka oleju
- 3/4 szklanka przesianej mąki

- 2 garści muesli
- 2 garści płatków śniadaniowych pełnoziarnistych (z mąki pełnoziarnistej z dodatkeim otrąb) ew kukurydzianych i odrobina otrąb
- 2 łyżki słonecznika łuskanego ew. orzechy, migdały itp.


Wykonanie:

Cukier rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu.
Muesli zalewamy 10 łyżkami gorącej wody.
Płatki śniadaniowe rozdrabiamy na jak najmniejsze kawałki.

Gdy cukier się rozpuści i będzie lekko brązowy, zdejmujemy patelnię z ognia i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy.

Przesianą mąkę mieszamy z sodą i z płatkami. Dodajemy do mąki gorący rozpuszczony cukier oraz pozostałe składniki i mieszamy łyżką ciasto (będzie dość rzadkie).

Nakładamy łyżką na blachę wysmarowaną olejem i bułką tartą i pieczemy ok. 17 20 minut w temp 160 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciastka przy uchylonych drzwiczkach na ok 10 minut.

Uwaga: z trzema łyżkami cukru ciasteczka nie będą zbytnio słodkie. Takie w sam raz na przekąskę. Można dodać więcej cukru lub już upieczone, gorące ciastka posypać cukrem pudrem.
Uwaga: zamiast wody, w której moczymy muesli, można użyć gorącego mleka.



środa, 26 stycznia 2011

Babka piaskowa (Przepis II)

Przepis pochodzi z tej strony. Polecam!!


Składniki:

- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja cytrynowa (użyłam esencji cytrynowej plus waniliowej i kilka kropli świeżej cytryny),

- 1 margaryna (użyłam świeże masło dobrej jakości).


Wykonanie:

Masło roztopić, pozostawić do przestygnięcia. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek. Połączyć z resztą składników. Piec w temp. 180 st ok 45 min. Posypać cukrem pudrem.






wtorek, 25 stycznia 2011

Niskokaloryczne ciasteczka kruche

"Oryginalny przepis zawierał tylko mąkę, wodę, cukier i olej. Na tej podstawie można tworzyć własne ciasteczka, dodając np. kakao, otrębów, orzechów itp. Oto moja propozycja na kruche i naprawde pyszne ciasteczka"



Składniki na jedną blachę ciastek (dla jednej głodnej bądź dwóch osób):

- szklanka mąki pszennej (dałam BIO, można dać pół na pół z pełnoziarnistą),
- pół łyżeczki sody,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka cukru brązowego (można pominąć),
- łyżka jogurtu naturalnego (można pominąć),
- ok 5 łyżek wody,
- ok 4 łyżki oleju.

dodatkowo: olej i mąka do posypania blachy.


Wykonanie:

Wyrobić z podanych składników ciasto, rozwałkować na ok 3-4 mm, wykrawać ciastka i piec 10 - 12 minut w temp. 160 st. C na blasze posmarowanej olejem i posypanej mąką.






Można posypać cukrem pudrem. :)

Placuszki ze słonecznikiem

"Zdrowe i niskokaloryczne. Są dowodem na to, iż można zjeść pyszne i smaczne śniadanie (obiad, kolacje..)
Bez tłuszczu, bez jajek, a nawet jak ktoś woli - to bez mleka :)



    

Składniki na około 8 placuszków:

- Szklanka przesianej mąki (użyłam BIO pszennej typ 550),
- pół szklanki wody lub mleka (daję wody, lecz z mlekiem będą pożywniejsze),
- pół łyżeczki sody,
- łyżka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka miodu.


dodatkowo: cukier do posypania i ok 5 łyżek słonecznika łuskanego


Wykonanie:

Słonecznik podprażyć na gorącej patelni, aż do delikatnego zrumienienia.

Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Wylewać chochlą na rozgrzaną patelnię i szybko każdego placka posypać łyżeczką słonecznika i odrobiną cukru. Smażyć kilka minut z każdej strony.

Uwaga, temperatura patelni nie może być zbyt wysoka ponieważ cukier się przypali i będzie gorzki J






środa, 5 stycznia 2011

Babka piaskowa


Prawdziwa babka piaskowa! Wdł. przepisu dorotus76.


Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej,
  • 200 g mąki ziemniaczanej + 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt cytrynowy (lub waniliowy).
Wykonanie

Masło zmiksować na bardzo puszystą masę i stopionow dodawać cukier. Dodawać po jednym! żółtku i cały czas ubijać. Przesiać do masy mąki i proszek do pieczenia. Zmiskować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.


Piec w temperaturze 160 st 50 - 60 minut.


poniedziałek, 3 stycznia 2011

Sernik Wiedeński




Składniki:


  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego(zmielonego),
  • 6 jajek,
  • 125 g miekkiego masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy (można dać dwa opakowania jeżeli nie dodajemy aromatu waniliowego),
  • aromat waniliowy,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • bakalie.


Wykonanie:


Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać twaróg, masło oraz przesiać mąkę. Na końcu wmieszać bakalie, które wcześniej należy opruszyć mąką.
Ubić białka (pod koniec ubijania dodać szczyptę cukru - cukier utrwala pianę z białek) i  wymieszać z resztą masy. Przełożyć do formy i przykryć folią aluminiową (którą zdjąć po ok 45-50 minutach pieczenia, by delikatnie zrumienić wierzch).







Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wyłączyć i otworzyć lekko piekarnik  i studzić.

Moja rada: jeżeli używamy sera z wiaderka sernik będzie bardzo wilgotny. Należy dodać do masy dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jedną mąki pszennej.