niedziela, 6 marca 2011

Jabłecznik

Każdy/Każda ma z pewnością swój ulubiony i sprawdzony przepis na jabłecznik, często robiony ze składników mierzonych "na oko" :) Podaję mój ulubiony przepis.



A więc, na oko....


Składniki:
- 1/2 kg mąki + do podsypania,
- ok 90 g zimnego masła,
- 2-3 łyżki smalcu,
- 2 żółtka,
- 1 jajo,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- pół szklanki cukru.

Dodatkowo:
- jabłka, ok 2 kg,
- cukier,
- cynamon.


Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt twarde, dodać śmietany lub tłuszczu, jeżeli za miękkie, podsypywać mąką. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć jabłka na grubej tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem - ilość w zależności od upodobań i od słodkości jabłek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, wyłożyć jabłka i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec ok 50 min w temp 165 - 170 st.



*Drobna uwaga: kruche ciasto zaraz po upieczeniu jest kruche, ale już następnego dnia staje się wilgotne. Zauważyłam, że jeżeli dodamy więcej smalcu i nie dodamy śmietany, ciasto kruche pozostanie kruche na dłużej :)

Drożdżowe rogaliki nadziewane







Miękkie i bardzo smaczne, również następnego dnia. Można użyć do nich dowolnego nadzienia, albo zrobić bez nadzienia :)


Składniki:

- 3 kopiaste szklanki mąki + do podsypania,
- 25 g drożdży,
- 1/2 -3/4 szklanka mleka (użyłam sojowego, ale nadaje się każde),
- 3 kopiaste łyżki masła, roztopionego,
- ok 4 łyżki cukru (można dać więcej lub mniej, wdł upodobań),
- 2 łyżki śmietany,
- 1 małe jajko,
- 1 żółtko,
- cukier waniliowy - opcjonalnie.

Dodatkowo:

- mleczna czekolada,
- dżem,
- owoce...


Wykonanie:

Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny mąki, mleka i cukru. Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie, więc trzeba podsypywać mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować dosyć cienko na kształt prostokąta i wykrawać trójkąty, nadziewać, brzegi posmarować wodą i zwinąć w rogalik. Można też formować małe kule, rozwałkować tak by jedna cześć była węższa, i zwijać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut. Piec ok 20 minut w temp 165 st.