Składniki:
- 2 szklanki wody ( w tym jedna szklanka wrzącej wody),
- 2 dag drożdży,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajo,
- olej do smażenia (opcjonalnie).
Zrobić zaczyn z kilku łyżeczek mąki, soli, cukru drożdży oraz odrobiny wody (szklanka wrzątku i szklanka wody o temp. pokojowej (może być mineralna) daje odpowiednią temperaturę wody, dzięki której ciasto szybciej wyrośnie). Odstawić na 3-5 min.
Pozostałą wodę, mąkę oraz jajo zmiksować, dodać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto (niezbyt gęste :). Odstawić na 20-30 min. Smażyć naleśniki (niezbyt cienkie :) Pierwszy naleśnik pewnie się nie uda, reszta smaży się bez problemu. Można posmarować patelnię olejem, ale nie trzeba. Smażyć na brązowo z jednej strony, i kilka chwil z drugiej. Naleśniki będą miały chrupiącą skórkę, a w środku będą mięciutkie.
Jeszcze ciepłe smarować masą kajmakową.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz