"Zdrowe i niskokaloryczne. Są dowodem na to, iż można zjeść pyszne i smaczne śniadanie (obiad, kolacje..)
Bez tłuszczu, bez jajek, a nawet jak ktoś woli - to bez mleka :)
Składniki na około 8 placuszków:
- Szklanka przesianej mąki (użyłam BIO pszennej typ 550),
- pół szklanki wody lub mleka (daję wody, lecz z mlekiem będą pożywniejsze),
- pół łyżeczki sody,
- łyżka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka miodu.
dodatkowo: cukier do posypania i ok 5 łyżek słonecznika łuskanego
Wykonanie:
Słonecznik podprażyć na gorącej patelni, aż do delikatnego zrumienienia.
Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Wylewać chochlą na rozgrzaną patelnię i szybko każdego placka posypać łyżeczką słonecznika i odrobiną cukru. Smażyć kilka minut z każdej strony.
Uwaga, temperatura patelni nie może być zbyt wysoka ponieważ cukier się przypali i będzie gorzki J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz