Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego(zmielonego),
- 6 jajek,
- 125 g miekkiego masła,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier waniliowy (można dać dwa opakowania jeżeli nie dodajemy aromatu waniliowego),
- aromat waniliowy,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- bakalie.
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać twaróg, masło oraz przesiać mąkę. Na końcu wmieszać bakalie, które wcześniej należy opruszyć mąką.
Ubić białka (pod koniec ubijania dodać szczyptę cukru - cukier utrwala pianę z białek) i wymieszać z resztą masy. Przełożyć do formy i przykryć folią aluminiową (którą zdjąć po ok 45-50 minutach pieczenia, by delikatnie zrumienić wierzch).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wyłączyć i otworzyć lekko piekarnik i studzić.
Moja rada: jeżeli używamy sera z wiaderka sernik będzie bardzo wilgotny. Należy dodać do masy dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jedną mąki pszennej.
Moja rada: jeżeli używamy sera z wiaderka sernik będzie bardzo wilgotny. Należy dodać do masy dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jedną mąki pszennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz