Składniki podstawowe na około 20 muffinek:
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru.
- szklanka mleka sojowego,
- 2 jaja,
- 1/5 szklanki oleju roślinnego.
Składniki dodatkowe:
- kakao,
- nutella,
- powidła,
- owoce....
Wykonanie:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem.
W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie widelcem jaja, mleko i olej. Dodać do pozostałych składników i wymieszać.
Ciasto można podzielić na dwie lub 3 części. Do jednej dodać kopiastą łyżkę kakao - wymieszać, do drugien zagęszczony sok albo konfitury i wymieszać. Nakładać na przemian do foremek lub papilotek (używać po 2-3 papilotki jeżeli nie mamy formy do muffinek).
Aby w muffince znajdowało się nadzienie: nałożyć łyżkę ciasta, na środek nutellę, dżem, owoc lub ciasteczko, nałożyć na wierzch drugą łyżkę ciasta.
Piec 20 minut w temperaturze 160 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz