Składniki na ciasto drożdżowe:
-1 szklanka letniego mleka,
- ponad 3 szklanki przesianej dwa razy mąki (ok. 3 i 1/3 szklanki),
- pół szklanki cukru,
- 1/2 kostki roztopionego letniego masła,
- pół kostki drożdży,
- cukier waniliowy,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki,
- 100 g cukru,
- cukier waniliowy,
- pół kostki roztopionego letniego masła.
Dodatkowo: truskawki świeże lub mrożone, ewentualnie inne owoce: jabłka, maliny, borówki, rabarbar itp.
Wykonanie:
Pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka, pół szklanki mąki oraz 1/4 łyżeczki cukru wymieszać i odstawić na 14-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodać do reszty składników i wyrobić ciasto (ciasto będzie klejące). Posypać lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 60 minut.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blachy. Wyłożyć owoce.
Przygotować kruszonkę z ww składników, posypać ciasto. Odstawić jeszcze na 15 minut.
Piec ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 st C.
Można posypać cukrem pudrem.
Moja rada:
Można podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać łyżkę ciemnego kako oraz pół tabliczki pokrojonej, mlecznej czekolady i zostawić do wyrośnięcia. Piec w keksówce.
Drugą część bez żadnych dodatków lub z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej posypać dużą ilością cukru (grubego) i piec w keksówce. Po wystygnięciu udekorować kandyzowaną skórką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz