"Przepis pochodzi z tej strony od Izabeli, która zaczerpnęła go ze strony cincin.cc."
Składniki (na około 5 dużych blach herbatników):
- 4 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml),
- 2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 25 dkg masła (radzę użyć dobrej jakości, ponieważ ma duży wpływ na smak),
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy (polecam cukier z prawdziwą wanilią),
- 1 płaska łyżeczka sody.
Wykonanie:
Wymieszać i przesiać mąki. W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie mleko z cukrem, cukrem waniliowym oraz sodą. Do mąki dodać masło i delikatnie wyrobić. Powoli dodawać mleko i wyrabiać ciasto przez ok 15 minut. Ciasto wałkować na grubość ok 3 mm i wycinać ciastka (można kroić nożem w prostokąty, można też użyć okrągłej foremki - szklanki, luteratki, kieliszka... ). Układać na blasze (herbatniki dużo nie rosną). Piec do zrumienienia ok 10-15 minut w temp 180 st.
Moja rada:
Ciasta wychodzi bardzo dużo. Można go podzielić na 3 części. Do jednej dodać trochę kakao i dokładnie wyrobić. Po upieczeniu polać roztopioną czekoladą. Do drugiej dodać aromat pomarańczowy lub cytrynowy oraz kandyzowaną, bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Trzecią część pozostawić bez dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz