Składniki na ciasto:
- 30 dkg mąki (niecale 2 szklanki),
- 25 dkg cukru pudru (ponad 1 szklanka),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 5 jajek.
- 25 dag masła,
- 25 dkg cukru pudru (ponad 1 szklanka),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 5 jajek.
- 25 dag masła,
- jabłka.
Wykonanie:
Margarynę i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masła. Razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po trochę białka, mieszając.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ułożyć do blachy, wyłożonej papierem. Do drugiej dodać kakao i mleko. Ciemne ciasto włożyć na jasnym.
Ułożyć jabłka (na skos).
Ułożyć jabłka (na skos).
Piec w temperaturze ok.
- ½ l mleka,
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej,
- 2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego,
- cukier wanilinowy,
- 25 dag masła,
- 1 żółtko,
- ½ szklanki cukru pudru.
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej,
- 2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego,
- cukier wanilinowy,
- 25 dag masła,
- 1 żółtko,
- ½ szklanki cukru pudru.
Wykonanie:
Zagotować mleko z mąką tortową , budyniem i cukrem waniliowym. Mieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Margarynę zmiksować z żółtkiem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu. Chwilę miksować.
Przekroić ciasto, wyłożyć masę (zostawić ok 4-5 łyżek). Przyryć drugą połową ciasta i nałożyć resztę masy.
Składniki na polewę:
- 10 dag masła,
- 2 kopiaste łyżki masła,
- 2 łyżki wody,
- pół szklanki cukru pudru.
- 2 kopiaste łyżki masła,
- 2 łyżki wody,
- pół szklanki cukru pudru.
Składniki rozgrzać w rondelku Nie gotować. Masę przestudzić. Masa będzie bardzo gęsta. Wylać na masę i rozprowadzić dużym nożem oblanym wrzątkiem i wytartym ściereczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz