Składniki:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 200 g miodu (można dać trochę mniej),
- 10 łyżek dobrej jakości masła,
- 1 małe jajko,
- 10 łyżek cukru brązowego (może też być zwykły),
- 10 łyżek cukru brązowego (może też być zwykły),
- 3-4 łyżki świeżo zaparzonej, mocnej, czarnej herbaty,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do pierników,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do pierników,
- pół łyżeczki cynamonu,
- pół łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- pół łyżeczki otartej skórki z cytryny,
- aromat waniliowy lub cukier waniliowy,
- żółtko do posmarowania zmieszane z odrobiną naparu z herbaty.
Wykonanie:
Miód podgrzać z przyprawami do pierników, cynamonem, aromatem waniliowym bądź cukrem waniliowym, skórką z cytryny i jeszcze gorącym zalać przesianą mąkę z sodą. Dokładnie wymieszać (powstanie dość sypkie ciasto) i ostudzić. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto i wstawić na 15 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Wykrawać ulubione kształty, posmarować żółtkiem z herbatą, ułozyć na blachę i piec 15 min w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz