Składniki:
2,5 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru (można dodać więcej),
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody,1/2 szkl. cukru (można dodać więcej),
1 łyżka miodu
7 łyżek masła lub margaryny,
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka kakao (nie trzeba, ale dzięki temu nie będą takie blade),
1 łyżka powideł śliwkowych lub innych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka przyprawy do pierników,
odrobina cynamonu, ew. cukru cynamonowego.
Wykonanie:
Roztopić masło i dodać cukier. Mieszać i gotować na lekkim ogniu ok 10 minut. Należy uważać, aby powstały karmel się nie przypalił. Dodać mleko i powidła. Przestudzić. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za bardzo klejące włożyc na kilka minut do lodówki.
Rozwałkować ciasto dość grubo (ponad 1 cm) i wykrawać pierniczki. Piec ok 15 minut w temp. 180 st. Pierniczki bardzo rosną. Są puszyste i nie robią się suche. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz