niedziela, 6 marca 2011

Jabłecznik

Każdy/Każda ma z pewnością swój ulubiony i sprawdzony przepis na jabłecznik, często robiony ze składników mierzonych "na oko" :) Podaję mój ulubiony przepis.



A więc, na oko....


Składniki:
- 1/2 kg mąki + do podsypania,
- ok 90 g zimnego masła,
- 2-3 łyżki smalcu,
- 2 żółtka,
- 1 jajo,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
- pół szklanki cukru.

Dodatkowo:
- jabłka, ok 2 kg,
- cukier,
- cynamon.


Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt twarde, dodać śmietany lub tłuszczu, jeżeli za miękkie, podsypywać mąką. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć jabłka na grubej tarce. Wymieszać z cukrem i cynamonem - ilość w zależności od upodobań i od słodkości jabłek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę, wyłożyć jabłka i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Piec ok 50 min w temp 165 - 170 st.



*Drobna uwaga: kruche ciasto zaraz po upieczeniu jest kruche, ale już następnego dnia staje się wilgotne. Zauważyłam, że jeżeli dodamy więcej smalcu i nie dodamy śmietany, ciasto kruche pozostanie kruche na dłużej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz