niedziela, 6 marca 2011

Drożdżowe rogaliki nadziewane







Miękkie i bardzo smaczne, również następnego dnia. Można użyć do nich dowolnego nadzienia, albo zrobić bez nadzienia :)


Składniki:

- 3 kopiaste szklanki mąki + do podsypania,
- 25 g drożdży,
- 1/2 -3/4 szklanka mleka (użyłam sojowego, ale nadaje się każde),
- 3 kopiaste łyżki masła, roztopionego,
- ok 4 łyżki cukru (można dać więcej lub mniej, wdł upodobań),
- 2 łyżki śmietany,
- 1 małe jajko,
- 1 żółtko,
- cukier waniliowy - opcjonalnie.

Dodatkowo:

- mleczna czekolada,
- dżem,
- owoce...


Wykonanie:

Zrobić zaczyn z drożdży, odrobiny mąki, mleka i cukru. Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie, więc trzeba podsypywać mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować dosyć cienko na kształt prostokąta i wykrawać trójkąty, nadziewać, brzegi posmarować wodą i zwinąć w rogalik. Można też formować małe kule, rozwałkować tak by jedna cześć była węższa, i zwijać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut. Piec ok 20 minut w temp 165 st.


1 komentarz: