sobota, 2 kwietnia 2011

Drożdżowe z serem





Postanowiłam dziś wypróbować rożne wersje ciasta drożdżowego. Efektem tego powstały 3 różne ciasta drożdżowe i kilka babeczek :) Przedstawię dwa najlepsze przepisy. Oto pierwszy: ciasto drożdżowe z serem i jabłkami. Jest bardzo dobre i co dla mnie ważne - zdrowe. Praktycznie nie ma w nim tłuszczu, cukru jest też niewiele! Najlepsze na ciepło, zaraz po upieczeniu. Później staje się bardziej wilgotne - ale jest też bardzo smaczne. Przechowywać w lodówce. 

 
Składniki na zaczyn:

- 22 g drożdży,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki.

Składniki na ciasto:

- zaczyn,
- pół szklanki ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 białko,
- 3 - 4 łyżki cukru,
- cukier waniliowy (opcjonalnie),
- 2 szklanki mąki (niepełne),
- łyżka roztopionego masła.

Składniki na masę serową:

- 250 g białego chudego sera,
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 żółtko,
- 3-4 łyżki cukru.

Dodatkowo:

- jabłka,
 - cukier.

Zrobić zaczyn, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować lub dokładnie wymieszać (ciasto będzie lejące). Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować.

Połowę ciasta przełożyć do keksówki, wyłożyć masę serową, przykryć pozostałym ciastem. Na wierzch wyłożyć pokrojone jabłka. Można posypać cukrem, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta. Piec ok 30-40 min w temp 160 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz