sobota, 2 kwietnia 2011

Drożdżowe













Prosty przepis, który nadaje się zarówno na posypane grubym, białym cukrem lub kruszonką ciasto, jak również na babeczki, w różnych wersjach. U mnie kilka babeczek z nutellą, kilka posypanych płatkami owsianymi oraz ciasto z keksówki posypane kruszonką. Smacznego!

Składniki na zaczyn:
- pół szklanki mleka,
- 15 g drożdży,
- łyżka cukru,
- 4 łyżki mąki.

Składniki na ciasto:

- zaczyn,
- 2 i 1/4 szklanki mąki,
- 4 kopiaste łyżki cukru,
- 3 żółtka i jedno białko,
- duże opakowanie cukru waniliowego,
- 4 kopiaste łyżki masła.


Zrobić zaczyn.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec ok 30 minut w temp 160 st.

2 komentarze: