niedziela, 27 lutego 2011

Faworki



Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 4 żółtka,
- ok 6 łyżek kwaśnej śmietany,
- kieliszek octu ( w oryginale są dwa kieliszki, jednak wdł. mnie to za dużo, i ocet jest za bardzo wyczuwalny),
- 50 dag masła (można dać mniej).

Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- cukier puder.

Wykonanie:
Wyrobić ciasto bardzo dokładnie, aż będzie elastyczne. Rozwałkować na ulubioną grubość, wykrawać prostokąty lub romby, nacinać. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.







4 komentarze:

  1. pysznie pozawijane słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne Ci wyszły te faworki! :) już niedługo tłusty czwartek i ostatki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, dzisiaj robiłam kolejną porcję, ale tym razem zamiast octu użyłam wódki. Z octem są lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności... muszą obłędnie smakować!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń