środa, 5 stycznia 2011

Babka piaskowa


Prawdziwa babka piaskowa! Wdł. przepisu dorotus76.


Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej,
  • 200 g mąki ziemniaczanej + 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ekstrakt cytrynowy (lub waniliowy).
Wykonanie

Masło zmiksować na bardzo puszystą masę i stopionow dodawać cukier. Dodawać po jednym! żółtku i cały czas ubijać. Przesiać do masy mąki i proszek do pieczenia. Zmiskować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy.


Piec w temperaturze 160 st 50 - 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz