poniedziałek, 3 stycznia 2011

Sernik Wiedeński




Składniki:


  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego(zmielonego),
  • 6 jajek,
  • 125 g miekkiego masła,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier waniliowy (można dać dwa opakowania jeżeli nie dodajemy aromatu waniliowego),
  • aromat waniliowy,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • bakalie.


Wykonanie:


Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać twaróg, masło oraz przesiać mąkę. Na końcu wmieszać bakalie, które wcześniej należy opruszyć mąką.
Ubić białka (pod koniec ubijania dodać szczyptę cukru - cukier utrwala pianę z białek) i  wymieszać z resztą masy. Przełożyć do formy i przykryć folią aluminiową (którą zdjąć po ok 45-50 minutach pieczenia, by delikatnie zrumienić wierzch).







Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wyłączyć i otworzyć lekko piekarnik  i studzić.

Moja rada: jeżeli używamy sera z wiaderka sernik będzie bardzo wilgotny. Należy dodać do masy dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jedną mąki pszennej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz