czwartek, 27 stycznia 2011

Ciastka z muesli

"Kolejny dowód na to, iż bez jajek, mleka i masła można wyczarować naprawdę pyszne, zdrowe i wyjątkowe ciastka, które z powodzeniem mogą zastąpić jeden posiłek, np. drugie śniadanie. Idealne do podjadania w pracy czy do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciastka są wilgotne i dość ciężkie, ale nie zakalcowate i mają chrupiący spód.”





 






Składniki na około 10 większych ciastek:

- 3 łyżki cukru
- pół szklanki gorącej wody
- pół łyżeczki sody
- łyżka oleju
- 3/4 szklanka przesianej mąki

- 2 garści muesli
- 2 garści płatków śniadaniowych pełnoziarnistych (z mąki pełnoziarnistej z dodatkeim otrąb) ew kukurydzianych i odrobina otrąb
- 2 łyżki słonecznika łuskanego ew. orzechy, migdały itp.


Wykonanie:

Cukier rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu.
Muesli zalewamy 10 łyżkami gorącej wody.
Płatki śniadaniowe rozdrabiamy na jak najmniejsze kawałki.

Gdy cukier się rozpuści i będzie lekko brązowy, zdejmujemy patelnię z ognia i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy.

Przesianą mąkę mieszamy z sodą i z płatkami. Dodajemy do mąki gorący rozpuszczony cukier oraz pozostałe składniki i mieszamy łyżką ciasto (będzie dość rzadkie).

Nakładamy łyżką na blachę wysmarowaną olejem i bułką tartą i pieczemy ok. 17 20 minut w temp 160 st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciastka przy uchylonych drzwiczkach na ok 10 minut.

Uwaga: z trzema łyżkami cukru ciasteczka nie będą zbytnio słodkie. Takie w sam raz na przekąskę. Można dodać więcej cukru lub już upieczone, gorące ciastka posypać cukrem pudrem.
Uwaga: zamiast wody, w której moczymy muesli, można użyć gorącego mleka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz