wtorek, 25 stycznia 2011

Placuszki ze słonecznikiem

"Zdrowe i niskokaloryczne. Są dowodem na to, iż można zjeść pyszne i smaczne śniadanie (obiad, kolacje..)
Bez tłuszczu, bez jajek, a nawet jak ktoś woli - to bez mleka :)



    

Składniki na około 8 placuszków:

- Szklanka przesianej mąki (użyłam BIO pszennej typ 550),
- pół szklanki wody lub mleka (daję wody, lecz z mlekiem będą pożywniejsze),
- pół łyżeczki sody,
- łyżka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- łyżka miodu.


dodatkowo: cukier do posypania i ok 5 łyżek słonecznika łuskanego


Wykonanie:

Słonecznik podprażyć na gorącej patelni, aż do delikatnego zrumienienia.

Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Wylewać chochlą na rozgrzaną patelnię i szybko każdego placka posypać łyżeczką słonecznika i odrobiną cukru. Smażyć kilka minut z każdej strony.

Uwaga, temperatura patelni nie może być zbyt wysoka ponieważ cukier się przypali i będzie gorzki J






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz