sobota, 27 listopada 2010

Ciasteczka korzenne

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej, jeżeli będziemy ozdabiać ciasteczka lukrem bądź czekoladą),
  • poł łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 100 gram masła (musi być miękkie),
  • łyżka wody lub mleka, ewentualnie łyżka jogurtu naturalnego (akurat miałam pitny z wanilią, więc dałam :),
  • 2-3 łyżki przypraw korzennych do ciasteczek.
Wykonanie:

Przesiać suche składniki, dodać pozostałe i zagnieść ciasto. Ciasto może być lepkie. Odstawić do lodówki na ok 30 minut. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub więcej. Wykrawać ulubione kształty. Piec około 15 minut w temp. 180 st. Można polać stopioną czekoladą, lukrem...

Można dodać do wyrobionego ciasta posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, dodać odrobinę skórki pomarańczowej kandyzowanej (wtedy zamiast mleka, wody lub jogurtu można dodać łyżkę soku pomarańczowego). Wykrawać wtedy grubsze ciasteczka.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz