poniedziałek, 29 listopada 2010

Racuchy trochę inaczej

 Proste składniki, prosty smak. Chrupiący skarmelizowany cukier jest pyszny, ale można pominąć ten krok, usmażyć racuchy i posmarować nutellą bądź polać sokiem np. malinowym...


Składniki na zaczyn:

10 g drożdży,
3 łyżki mąki,
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
ok. 7 łyżek ciepłej, przegotowanej wody.

Pozostałe składniki:

1 szklanka mąki,
2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
ok. pół szklanki gorącej wody.
1 łyżka śmietany bądź jogurtu naturalnego.

cukier

Wykonanie:

Zrobić zaczyn z podanych składników i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Przesiać mąkę. W wodzie rozpuścić cukier. Do mąki dodać zaczyn i dolać wodę z cukrem. Lekko przemieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Znowu wymieszać i odstawić na kolejnych kilka minut. Dodać łyżkę śmietany lub jogurtu, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Nakładać ciasto (po 2 łyżki na jednego racucha) i na każdego racucha wysypać łyżeczkę cukru lub cukru pudru. Racuchy nie będą się przypalać, nie ma konieczności smażenia na oleju. Po odwróceniu racucha cukier się skarmelizuje tworząc chrupiącą skórkę. Racuchy będą puszyste, ale wilgotne. Jeżeli będziemy smażyć je dłużej, będą bardzo chrupiące i nieco opadną. Podawać same bądź z konfiturami, nutellą, itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz