środa, 24 listopada 2010

Naleśniki drożdżowe z kajmakiem

"Są pyszne. Lekko chrupiące, miękkie w środku i bardzo "podziurawione". Najlepsze letnie."

Składniki:

  • 2 szklanki wody ( w tym jedna szklanka wrzącej wody),
  • 2 dag drożdży,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajo,
  • olej do smażenia (opcjonalnie).
Wykonanie:

Zrobić zaczyn z kilku łyżeczek mąki, soli, cukru drożdży oraz odrobiny wody (szklanka wrzątku i szklanka wody o temp. pokojowej (może być mineralna) daje odpowiednią temperaturę wody, dzięki której ciasto szybciej wyrośnie). Odstawić na 3-5 min.
Pozostałą wodę, mąkę oraz jajo zmiksować, dodać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto (niezbyt gęste :). Odstawić na 20-30 min. Smażyć naleśniki (niezbyt cienkie :) Pierwszy naleśnik pewnie się nie uda, reszta smaży się bez problemu. Można posmarować patelnię olejem, ale nie trzeba. Smażyć na brązowo z jednej strony, i kilka chwil z drugiej. Naleśniki będą miały chrupiącą skórkę, a w środku będą mięciutkie.

Jeszcze ciepłe smarować masą kajmakową.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz