czwartek, 25 listopada 2010

Muffiny czekoladowe bez jajek i tłuszczu

"Propozycja szczególnie dla osób na diecie niskocholesterolowej, ale nie tylko!! ;). Jest to przepis, który można modyfikować wdł. własnego uznania. Zamiast olejku waniliowego można dodać inny, bądź prawdziwą wanilię. Można dodać więcej lub mniej cukru, łyżkę miodu, wrzucić do muffinki jakiś owoc... Możliwości jest wiele. Przepis zaczerpnięty z tej strony."


Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać więcej lub mniej),
  • 4 kopiaste łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3/4 szklanki chudego mleka,
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olejek waniliowy lub inny do smaku.
Wykonanie:

Osobno wymieszać składniki mokre i osobno suche. Połączyć. Nakładać do formy muffinowej. Można dodać do muffinki jakiś owoc, np wiśnię. Wstawić do nagrzanego do ok. 200 st. piekarnika i piec ok 20-25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz