piątek, 19 listopada 2010

Pierniczki

          
  


"Pierniczki (Przepis I)"






Składniki (na około 25 sztuk):




  • 2 szklanki mąki (najlepiej pszennej tortowej typ 450)  
  • 3/4 szklanki cukru pudru (jeżeli nie będziemy lukrować pierników), pół szklanki cukru pudru lub mniej (jeżeli pierniki będą lukrowane)
  • czubata łyżka miodu (najlepiej sztucznego)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej (lub więcej)
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 duże jajo
  • 2,5 dag miękkiego masła (możliwe, że będzie trzeba dodać trochę więcej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Miód podgrzać z przyprawami korzennymi, na końcu dodać sody.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Połączyć z miodem oraz dodać resztę składników. Wyrobić ciasto. Początkowo będzie sypkie. Ale po chwili ładnie się połączy. Jeżeli tak się nie stanie, dodać jeszcze odrobinę masła. Wałkować na papierze do pieczenia, aby nie trzeba było podsypywać ciasta mąką. Wykrawać pierniczki nie cieńsze niż 0,5 cm. Mogą być nawet na 1 cm. Im grubsze, tym po upieczeniu będą lepsze. Piec ok 10 min w temp 180 st. 
Polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz