poniedziałek, 7 lutego 2011

Biszkopt przekładany



Składniki na biszkopt:

- 6 jaj,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Ubić białka z cukrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Wymieszać mąki i proszek do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Wymieszać. Piec w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy w temp. ok 165 st C ok 30 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.

Składniki na masę budyniową:

- kostka masła,
- 1 żółtko,
- 1/2 litra mleka,
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej,
- 2 kopiaste łyżki budyniu śmietankowego bez cukru,
- cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki cukru pudru.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i jednym żółtkiem na puszystą masę.
W między czasie: wymieszać mąkę, budyń i cukier waniliowy z mlekiem (można zmiksować by nie było grudek). Zagotować na wolnym ogniu ciągle mieszając!! Zostawić do wystudzenia i w tym czasie przygotować drugą masę...

Składniki na masę wiśniową:

- 1 słoik dżemu wiśniowego,
- 1/2 opakowania galaretki owocowej w proszku.

Wykonanie:

Zmiksować blenderem lub mikserem dżem aby nie było w nim dużych owoców. Podgrzać. Gdy będzie gorący wsypać galaretkę i bardzo dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w chłodnym miejscu.


Tężejącą masę wiśniową wyłożyć na biszkopt. Na masę wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć biszkoptem i na wierz wyłożyć drugą część masy budyniowej.

Uwaga: masa wiśniowa może być zbyt miękka, a budyniowa zbyt twarda aby ładnie i równomiernie jedną na drugiej rozłożyć, dlatego można masą budyniową wysmarować spód drugiego krążka i wtedy położyć wysmarowany masą krążek biszkopta na wyłożony masą wiśniową biszkopt. Udekorować :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz