poniedziałek, 13 grudnia 2010

Herbatniki z migdałem (Przepis III)

"Przepis pochodzi ze strony przepisy.net."

Składniki:

- kostka miękkiego masła (200 g),
- 85 g cukru pudru (przesianego),
- szczypta soli
- 240 g mąki (przesianej),
- 60 g migdałów ze skórką.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier oraz szczyptę soli i ucierać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 0,3 - 0,5 mm. Wykrawać ciastka (nożem - prostokąty lub rąby, bądź szklanką - koła). Nakłuć widelcem bądź tarką. Na środek każdego ciastka delikatnie wcisnąć migdał. Piec w temp 180 st ok 10-13 minut - do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz