piątek, 10 grudnia 2010

Pierniczki z cukrem cynamonowym



Składniki:

- 2 szkl. mąki pszennej (może być potrzebne więcej),
- 220 g miodu ( około 0,5 szkl.),
- 10 łyżek masła lub margaryny,
- 1 jajko,
- 10 łyżek cukru,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki przyprawy do pierników,
- 2 kopiaste łyżeczki curku cynamonowego + do posypania pierników,
- żółtko do posmarowania pierników.

Wykonanie:

Miód podgrzać z przyprawami do pierników oraz cukrem cynamonowym i jeszcze gorącym zalać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać (powstanie dość sypkie ciasto) i ostudzić. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki lub masła). Rozwałkować ciasto (np na papierze do pieczenia - nie będzie konieczności podsypywania mąką) na grubość od 0,5 do 1 cm. Wykrojone pierniki posmarować żółtkiem i posypać cukrem cynamonowym, ułozyć na blachę i piec 15 min w temp. 180 stopni.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz