piątek, 25 lutego 2011

Różyczki cynamonowo - miodowe




Składniki:
- kopiasta szklanka mąki,
- 3-4 kopiaste łyżki cukru,
- kopiasta łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka kakao,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka przyprawy korzennej (opcjonalnie),
- 3 kopiaste łyżki masła,
- 2-3-4 łyżki mleka (w zależności od tego, ile przyjmie ciasto),
- łyżka miodu,
- 1 jajo.

Dodatkowo:
- łyżka miodu,
- łyżka gorącego mleka,
- łyżka gęstej śmietany,
- cukier waniliowy,
- cukier i cynamon,
- mąka do podsypania.


Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić ciasto. Powinno być dość miękkie i trzeba będzie mocno podsypywać mąką. Rozwałkować na prostokąt. Z wierzchu posmarować miodem rozpuszczonym z mlekiem, śmietaną i cukrem waniliowym i posypać cukrem i cynamonem*. Zwinąć w rulonik i kroić nożem na skos małe kawałki (jak kopytka). Z jednej strony delikatnie ścisnąć. Można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 10 min w temp 160 st C.

*Można też użyć bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich zmieszanych z miodem, cukrem i cynamonem.






   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz