piątek, 11 lutego 2011

"Szybki" piernik z jabłkiem


"Prosty w wykonaniu, długo pozostaje miękki i puszysty. Nie tylko na święta."


Składniki:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 kostki margaryny lub masła,
- 2 łyżki kakao,
- opakowanie przyprawy do piernika.

Te składniki zagotować i ostudzić.

Pozostałe składniki:
- 2 szklanki przesianej mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 jajko.

Oraz:
- 1 jabłko


Mąkę i sodę dodać do przestudzonych płynnych składników, wbić całe jajo i zmiksować. Przełożyć do keksówki, ułożyć na wierzchu kawałki jabłka, delikatnie wcisnąć w ciasto.

Piec ok 50 minut w temperaturze 165 stopni do "suchego patyczka".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz